pondělí 27. února 2012

Jak prodat úspěšnou firmu 6.

Dnes završíme naše putování nástroji Private equity, venture capital a možností bankovního financování, které nebude tolik o prodeji společnosti jako spíše o jejím financování a našich možnostech v podnikání.

Private equity a venture capital
Co si pod těmito názvy představit? Existují jako alternativa pro financování nových či silně inovativních projektů a podniků s vysokou pravděpodobností rychlého růstu.
Nejdůležitějšími požadavky pro investory v oblasti private equity a venture capital jsou manažerský tým a jeho silná motivace, velmi dobře připravený business plán obsahující jasnou vizi, výrazný potenciál růstu, kapitálový výnos na základě růstu hodnoty a jasně řečený exit plán (kdy opustí investor společnost), který se stanoví na 3 – 5 let včetně výnosnosti investice ne méně než 20%.
Co Vám tito investoři nabízí? Impuls nebo ještě lépe hnací sílu růstu vaší společnosti, zvýšení marže, finanční restrukturalizaci, která může napomoci pro zvýšení efektivity využívání financí. Dalšími prvky jsou zavedení profesionalizace rodinných firem, strategické řízení a v neposlední řadě motivaci, která je důležitá v každé fázi podnikání a může v našich hlavách časem otupět.
Jaké další výhody pro vaši společnost a její expanzi z tohoto spojení plynou? Tito investoři bývají silným partnerem a to nejen na domácím trhu, neboť mívají mezinárodní význam. Nedílnou součástí je i možnost pomoci v případě nepříznivé situace, strategický pohled a standardní struktura řízení.
Ačkoliv mají výše zmíněné způsoby financování mnoho výhod, česká legislativa není dosud připravena a působí pro český trh jako silná bariéra.
Penzijní fondy a pojišťovny by mohly být jedněmi z těch, které by investovaly do start-up podniků.  Zákonná omezení jim však nařizují držet jen minimální množství rizikových investic a dle ustanovení případné ztráty fondu (investičního) hradí jeho akcionáři, což rovněž omezuje jejich investiční možnosti. Důsledkem je pak, že penzijní fondy drží pouze dluhopisy, které mají jen velmi nízké zhodnocení.

Bankovní financování
Financování inovativních projektů a podniků (stejný způsob jako private equity) prostřednictvím bank výrazně ovlivňuje jejich konzervatismus. V případě českého trhu tato možnost existuje. Nalezli bychom ji pod pojmy seniorní a mezaninové financování.
Nyní trochu podrobněji. Pod seniorním financování si můžeme představit dlouhodobý úvěr se splatností 5 až 7 let a s plovoucí úrokovou sazbou odstupňovanou dle marže a vývoje leverage (pákového efektu → zisk/ztráta). Úvěr je zajišťován akciemi společnosti a po uskutečněné fůzi i jejími aktivy. Dále je možné zajištění provozního financování případných již existujících úvěrů.
Druhou zmiňovanou možností je mezaninové financování expanze. Toto financování probíhá za použití převážně podřízeného dluhu (dluh, který je zaplacen až po zaplacení primárního dluhu subjektu) a vlastního kapitálu. Využívá se v situaci, kdy běžné úvěrové financování již není možné a to z důvodu vysokého rizika (výraznější expanze firmy nebo finanční restrukturalizace předlužené firmy). Jedná se o flexibilní prostředek, který je šitý na míru firmy a posiluje její cash flow transakce. Splatnost tohoto financování je obvykle do 10 let.

Nyní je na vás, abyste zvážili nejlepší řešení pro financování vašeho podnikání. Přejeme vám mnoho dalších úspěchů v podnikání i osobním životě.

Žádné komentáře:

Okomentovat