sobota 11. února 2012

Jak prodat úspěšnou firmu 3.

Související daňová problematika

Související daně
S prodejem společnosti stejně jako s jakýmkoliv jiným prodejem souvisí daně a jejich zajištění. Prvky, které ovlivní prodej, budou záležet na daňových pozicích subjektů, které figurují při prodeji tedy zájemce, prodávajícího či existenci skupiny společností a rovněž na daňovém plánování. Daňové platby ovlivní kupní cenu, možné slevy i rozsah záruk či zpracované finanční (či akviziční) dokumentace.

Daně a možnost jejich snížení či osvobození od daní
V současné době je situace v ČR pro prodávajícího poměrně příznivá, tak proč nevyužít výnosů z prodeje, které bychom jinak nasypali státu v podobě daní.
Z těchto důvodů je vhodné znovu propočítat výhody daňového plánování společnosti popřípadě její celkovou daňovou situaci. Ve vašem účetnictví se pak můžete zaměřit na nedobytné pohledávky a pokusit se je odepsat, mohou být totiž položkou, která vám sníží hodnou kupní ceny.  
Samotné osvobození od daní v současné době spadá na fyzickou osobu, příkladem na dobu držení akcií od šesti měsíců do pěti let a osvobození od daně z příjmu. Dále je od r. 2008 umožněné osvobození od daně pro společnosti s dobou držby 12 měsíců a podmínkou 10% podílu. Prodej aktiv popřípadě podniku jako souboru aktiv a závazků je vždy zdaněn běžnou sazbou. Ze zmíněných důvodů je možné vydedukovat, že jasnou preferencí prodávajícího bude prodej akcií nebo podílu. Nyní zbývá rozhodnutí na kupujícím, zda přijme toto stanovisko, neboť musí zohlednit případné odložení daňové povinnosti a samozřejmě problém s ručením majetkem.

Možná rizika
I v oblasti daní mohou být určitá rizika, která mohou ovlivnit průběh prodeje firmy. Myslíme tím skutečnost, že nezaplacené daňové závazky vám mohou snížit celkovou hodnotu společnosti. To však není jediné riziko, které zde hrozí. Dalším hrozícím rizikem mohou být rovněž i jakékoli nedostatky ve finanční dokumentaci.
Pro eliminaci rizik je vždy nezbytná dobře zpracovaná dokumentace. Co není zdokumentováno, může být automaticky rizikové. Varianty, jak řešit tato rizika, jsou 2. Můžeme riziko považovat za závazek, tedy vytvoříme k němu rezervu a snížíme hodnotu kupní ceny pro investora nebo poskytneme záruku prodávajícího v případě dodatečných závazků. Nedílnou součástí je pak i varianta způsobu zohlednění.
V případě skupiny společností, se daňová rizika ještě zvyšují a musíme je brát za každou jednotku odděleně. Pro skupinu stojí za zvážení převodní ceny či daňové příhraniční povinnosti, ale také hledisko daňové rezidence, vnitroskupinového financování, nesení manažerských nákladů či přeúčtování.
Neméně důležité je v oblasti daní daňové plánování, které má svá pro a proti. Pro zájemce o společnost může být dobrým signálem nebo mu může přinést komplikace v podobě jiného daňového profilu, jiných preferencí, dodatečných nákladů, složitější struktury nebo proto, že se optimální struktura v průběhu času mění a bude ji muset revidovat.



V příštím díle seriálu „Jak prodat úspěšnou firmu“ se můžete těšit na Due diligence a nezbytnou dokumentaci k prodeji firmy.

Žádné komentáře:

Okomentovat