čtvrtek 19. ledna 2012

Proč se zajímat o Ukazatele rentability?

Protože tak jako ukazatele rentability ukazují, jestli a jak kvalitně dokáže Váš podnik přežít, tak v životě každý z nás právě činností a pílí dokazuje, jestli a jak kvalitně dokáže přežít jako člověk. Pokud bychom totiž vydávali více a přijímali méně (např. stravy), nedokážeme takto vydržet dlouho (i když ta strava bude půjčená).

Ukazatele rentability nebo také Ukazatele návratnosti tedy ukazují, kolik Kč vložených do podnikání – v závislosti na tom, jestli jde o vlastní peníze, cizí peníze nebo např. tržby – se nám navrací v podobě vydělaných Kč. Výsledné hodnoty jsou v  % a jakmile jsou tato % kladná, tak se nám vrací více, než jsme vložili, což je ta pointa.

K čemu jsou a jak je mohu ovlivnit?
Jednoduše můžeme říci, že rentabilita nám říká, kterou činnost dělat a kterou nedělat. Kdybychom se měli rozhodovat, která činnost nám vynese více (ať už peněz, společenské prestiže nebo vlastního uspokojení), vnitřně budeme chtít tu s největší rentabilitou. Neznamená to, že se ale vždy rozhodneme jen pouze podle peněz. Každý máme jiné hodnoty. Ty jsou Vaše, Analyzuj a Proveď Vám tyto hodnoty pomůže spočítat a ukázat, vysvětlit.

Ovlivnit ukazatele rentability můžeme velice jednoduše, a to, zvýšit zisk, protože zisk je ve vzorci všech rentabilit. Nebo druhá možnost je snížit tu položku, kterou se zisk dělí. Tak jako tak, rentabilita vzroste, peníze vložené nám vydělají více. Jestli je to ale to nejvhodnější řešení, na samotné rentabilitě ukázat nelze.

Pro příklad několik vzorců využívaných Analyzuj a Proveď :
·         Rentabilita Vlastního kapitálu (Čistý zisk / Vlastní kapitál)
·         Rentabilita Celkových aktiv (Čistý zisk / Aktiva)
·         Rentabilita tržeb (Čistý zisk / Tržby)

P. S. Těšte se na úterý (24.1.2012), kde si povíme o tom, jak je prakticky využít!
Pro Vaší vlastní analýzu zavolejte na telefonní číslo nebo odepište na email, navrhneme Vám řešení Vašich problémů.
Ing. Adéla Bártová          abartova@edolo-consult.eu      +420 603 282 366
Josef Kohout                   jkohout@edolo-consult.eu        +420 725 255 442

Každý týden naleznete aktuální novinku na: www.analyzujaproved.cz
Pro osobní diskusi nás následujte na náš profil na facebooku: https://www.facebook.com/pages/Analyzuj-a-Proveď/139033962852812?ref=ts


Žádné komentáře:

Okomentovat